Calzone
Odkryj Sekrety Włoskiego Klasyka w Bube Restauracja
Calzone, to nie tylko włoski klasyk, ale i historia w jednym kęsie.
Calzone to duży pieróg nadziewany i pieczony!
A o czym różni się panzerotto od calzone? No właśnie! Panzerotto jest smażone, a calzone jest pieczone! W naszym calzone dodajemy na wierzchu też trochę sosu pomidorowego i oregano!
A co jest w środku?
Czekaj, czekaj! Przypomniałem sobie teraz! Wysyłamy do klienta do domu calzone farcito, z pieczarkami, szynką, karczochami i oliwkami, a także sosem pomidorowym i mozzarellą fior di latte. Klient dzwoni zdezorientowany po 15 minutach, bardzo zdenerwowany, że zamówił pizzę i dostał pierogi. Ja staram się zrozumieć, co się dzieje… Ale śmiech, kiedy wyjaśniamy klientowi, że calzone to właśnie pieróg z ciastem do pizzy i składnikami w środku! Klient myślał, że zamówił pizzę.
No właśnie, od zawsze w mojej rodzinnej pizzerii we Włoszech dodawaliśmy ricottę i gotowaną szynkę w środku!
Kiedy otworzyliśmy pizzerię we Wrocławiu, zrobiliśmy to samo!
Później dodaliśmy nowe pozycje:
Calzone Piccante zawsze z ricottą i pikantnym salami! Obecnie używamy soppressata lub spianata piccante! Rodzaj pikantnego salami nie jest okrągły, ale schiacciato (co oznacza “spłaszczony”).
Calzone Farcito to praktycznie pizza 4 stagioni przygotowana w wersji calzone! Oczywiście mamy także wersję wegetariańską z grillowanymi warzywami, ale bakłażan znajduje się w środku, a cukinie na zewnątrz!
Calzone Vegetariano to wersja calzone wegetariańska z grillowanymi warzywami, pieczarkami i zawsze niezastąpioną ricottą
A ricotta? Jeśli nie wiesz, co to jest ricotta, może kliknij tutaj, a opowiem ci o ricotte.
Pytania w sekcji FAQ:
- Czy prawda, że Calzone może być smażone? Odpowiedź: Calzone zazwyczaj jest pieczone, ale we włoskich restauracjach masz wybór. Możesz zamówić go pieczonego (al forno) lub smażonego (fritto).
- Skąd pochodzi nazwa Calzone? Odpowiedź: Nazwa Calzone wywodzi się z Włoch, gdzie każde miasto może nazywać przekąskę inaczej. Zawsze, kiedy mówimy o panzerotto lub calzone, precyzujemy, czy chcemy go pieczonego lub smażonego.
- Czy Calzone zawsze ma sos pomidorowy na wierzchu? Odpowiedź: Nie zawsze. To nasza tradycja z pizzerii w Mediolanie. Inne smaczne wersje mogą być “smarowane” oliwą z oliwek.
- Czy Calzone nadaje się jako street food? Odpowiedź: Tak, można go jeść w rozmiarze “panino” na ręce lub w większym rozmiarze na talerzu z sztućcami.
Gdzie jesteśmy:
Wrocław ul. św. Antoniego 18-20
Tel. 692876165
GOOGLE MAPS
Śledź nas w mediach społecznościowych:
Kontakt mailowy: